Vytvořme spolu největší FVE v Česku a urychleme dosažení uhlíkové neutrality

Více informací Prohlédněte si video

Články

Věděli jste…? Aneb šest zajímavých faktů o fotovoltaice

  1. Slunce vyšle na Zemi každou hodinu 430 kvintilionů joulů energie - Lidstvo každoročně spotřebuje zhruba 410 kvintilionů joulů energie. To znamená, že ze Slunce dopadne na Zemi za jedinou hodinu více energie, než kolik svět spotřebuje za 365 dní. (zdroj: Business Insider)

  2. Slunce je staré přibližně 5 miliard let - Podle vědců by se mělo nacházet asi v polovině své životnosti. Lidstvo tak má ještě před sebou dlouhou budoucnost. (Zdroj: Live Science & Futurism)

  3. Pokud by se lidstvo vzdalo 1 % zemědělské půdy ve prospěch solárního zemědělství, stačilo by to k uspokojení světové poptávky po elektřině. Vědci z Oregonské státní univerzity zjistili, že orná půda nabízí optimální podmínky pro výrobu solární energie pomocí fotovoltaických panelů. Srovnatelné možnosti samozřejmě nabízejí i střechy budov. (Zdroj: ScienceDaily)

  4. Průměrná míra degradace solárního panelu je 0,8 %. Moderní fotovoltaické panely mají dlouhou životnost – podle výrobců více až 30 let. (Zdroj: EnergySage)

  5. Do roku 2050 by většina světa mohla využívat výhradně obnovitelné zdroje energie, zejména solární energii. Technologie solární a větrné energie by do té doby mohly pokrýt takřka 95 % energetických potřeb lidstva. Jinými slovy, většina zemí by mohla ukončit svou závislost na fosilních palivech do třiceti let. (Zdroj: World Economic Forum)

  6. Arizonské město Yuma, známé jako nejslunnější místo na planetě, si každý rok užívá více než 4 000 hodin slunečního světla. Sluneční záření je pro fungování solární elektrárny nezbytné. Ve městě Yuma tak fotovoltaické elektrárny vyrobí nejvíce elektřiny na světe. Fotovoltaické elektrárny se však vyplatí i ve výrazně méně slunných oblastech. Pro srovnání – v Česku se toto číslo pohybuje v rozmezí 1200 až 1600 hodin a i zde je solární energie velice efektivní.

Poslední změna: 30.03.2022 - 12:55 Zpět
-->
Chybí.