Vytvořme spolu největší FVE v Česku a urychleme dosažení uhlíkové neutrality

Více informací Prohlédněte si video

Články

Typy solárních panelů – jaká jsou jejich specifika?

Fotovoltaické panely se dělí na tři základní typy: monokrystalické, polykrystalické a amorfní. Každý typ má přitom svá specifika, přednosti, ale i slabší stránky.

Monokrystalické FVE panely

Typickým znakem monokrystalických solárních panelů je tmavý odstín, většinou černé barvy. Jejich největší devízou je vysoká účinnost. Oproti jiným řešením mají navíc delší životnost a nižší teplotní koeficient, díky čemuž si lépe udržují účinnost i za vyšších teplot. Zároveň je však výroba monokrystalických panelů poměrně náročná, což se odráží na pořizovacích nákladech.

Monokrystalické panely se hodí především pro šikmé střechy, které jsou orientovány směrem na jih, případně jsou dobře využitelné, pokud FVE disponuje systémem pro otáčení za sluncem.

Polykrystalické FVE panely

Tmavě modrá barva je základní rozpoznávací znamení polykrystalických fotovoltaických panelů. Tyto panely jsou vyráběny slisováním roztaveného křemíku. V porovnání s monokrystalickými panely sice nedosahují natolik vysoké účinnosti, ale mezi jejich výhody se řadí nižší pořizovací cena a zejména skutečnost, že nevyžadují dokonalé nasměrování vůči slunci, protože dokáží zachytit světlo i z ostřejších úhlů.

Amorfní FVE panely

Solární panely z amorfního křemíku jsou na první pohled dobře identifikovatelné, protože mají velmi hladký povrch. Oproti již zmíněným typům jsou amorfní panely nejméně rozšířené – což je dáno především faktem, že mají nejnižší účinnost (pod 10 procent).

Přesto mají nesporné výhody – při jejich výrobě se spotřebovává nejméně materiálu, což se pozitivně projevuje na pořizovací ceně i na váze. Jejich nízká hmotnost, tenkost a vysoká míra ohebnosti je předurčuje k širokému využití – mohou být instalovány i na plochy s nižší nosností a dají se nalepit například také na střechu automobilu.

Jak z našeho výčtu typů fotovoltaických panelů vyplývá, každý z nich se hodí pro jiné využití. V České republice FVE elektrárny využívají nejčastěji polykrystalické panely, které nabízí velmi dobrý poměr ceny a účinnosti. Navíc je jejich výroba oproti monokrystalickým panelům jednodušší.


Poslední změna: 01.02.2022 - 14:01 Zpět
-->
Chybí.