Vytvořme spolu největší FVE v Česku a urychleme dosažení uhlíkové neutrality

Více informací Prohlédněte si video

Články

Na co myslet před nákupem fotovoltaiky?

Pořízení fotovoltaické elektrárny (FVE) přináší spoustu výhod. Kromě toho, že díky ní můžete zásadním způsobem snížit výdaje za elektrickou energii, pomůžete i přírodě, jelikož solární elektrárna neprodukuje žádné lokální emise. Před koupí FVE je však nutné zvážit řadu důležitých věcí.

Jakou spotřebu má moje FVE pokrýt?

Při nákupu fotovoltaiky byste si měli nejprve zjistit, jaká je vaše denní spotřeba elektřiny. Od tohoto údaje se poté odvíjí potřebný výkon vaší budoucí FVE.

Výkon by měl odpovídat spotřebě – neměl by být příliš nízký. Pokud chcete využít dotačního programu Zelená úsporám, nesmí výkon vaší FVE přesáhnout hodnotu 10 kWp. Pak se totiž na FVE vztahují jiné podmínky. Je rovněž dobré vědět, že se solární elektrárny nehodí pro vytápění (v zimě by musel být výkon FVE mimořádně vysoký).

Běžné domácí fotovoltaické systémy mívají výkon kolem 5 kWp a za jeden rok dokáží vyrobit kolem 5 000 kWh ročně.

S jakou investicí musím počítat?

Je třeba přiznat, že pořízení FVE není nejlevnější záležitostí. Ovšem jde o dlouhodobou investici s velmi dobrou návratností. Navíc lze využít dotační program Nová zelená úsporám ( více informací o programu), díky kterému se dá ušetřit až polovina nákladů.

Žádosti o dotaci se nemusíte obávat, jelikož většina kvalitních dodavatelů solárních elektráren, mezi něž patří i společnost Solidsun, která je partnerem Energetického družstva vlastníků FVE, vyřídí dotaci za vás. Solidsun získání dotace dokonce smluvně garantuje.

Ceny FVE startují na vyšších desítkách tisíc korun s tím, že náklady na pořízení solárního systému se mohou velmi různit. Velkou roli rovněž hraje, zda se rozhodnete pouze pro základní FVE či ji rozšíříte o další doplňky. Mezi ně patří například baterie, která sice FVE systém o něco prodraží, ale zároveň ho učiní velmi efektivním. Baterie totiž přináší možnosti uchovat si část vygenerované energie a využívat ji ve chvíli, kdy nepanuje dostatek slunečního svitu.

Kam umístit fotovoltaické panely?

Asi každého napadne, že v případě rodinných domů je logickou volbou umístit FVE panely na střechu – tedy na místo, na které během dne dopadá co nejvíce slunečního svitu. To je sice pravda, ale aby FVE pracovala co nejefektivněji, nesmí být opomenuty ani další faktory – orientace (tzn. na kterou světovou stranu je zařízení situováno), ale i sklon střechy.

Pro docílení co nejvyššího výnosu energie je ideální, aby byla střecha orientována směrem na jih a měla sklon 25–38°. Pokud není možné takovou instalaci provést, je třeba počítat s nižším výkonem elektrárny.

Jaká je životnost FVE?

Dlouhá životnost fotovoltaiky patří mezi její přednosti – především s ohledem na návratnost investice. Moderní FVE systémy jsou koncipovány takovým způsobem, aby vydržely fungovat dlouhé roky – může jít i o více než čtvrtstoletí. Řada dodavatelů navíc poskytuje garance – týká se to například panelů, které dodává společnost Solidsun. Ta nabízí záruku 12 let na výrobní vady a 30 let na výkon panelů.


Poslední změna: 24.02.2022 - 14:45 Zpět
-->
Chybí.