Vytvořme spolu největší FVE v Česku a urychleme dosažení uhlíkové neutrality

Více informací Prohlédněte si video

Články

Historie fotovoltaiky: dvě století bádání a vývoje

Ačkoliv jsou fotovoltaické systémy považovány za moderní technologie, jejich historie je mnohem starší, než by se na první pohled mohlo zdát. Fotovoltaický jev byl totiž objeven už téměř před 200 lety. Od té doby však ušla fotovoltaika opravdu dlouhou cestu.

Zásadním mezníkem v historii fotovoltaiky se stal rok 1839, kdy francouzský fyzik Alexandre Edmond Becquerel objevil fotoelektrický jev, spočívající v přeměně slunečního záření na elektřinu. Becquerel si při bádání všiml, že při ozáření kovu vzniká elektrická energie.

První solární článek

Uplynulo více než 40 let, než americký vynálezce Charles Fritts sestrojil první solární článek. Na začátku osmdesátých let 19. století jej Fritts vyrobil tím způsobem, že na kus mědi nanesl polovodivý selen a na něj přidal velmi tenkou vrstvu zlata. Zařízení sice mělo účinnost pouhé jedno procento a bylo velmi drahé na výrobu, ale už v roce 1884 Fritts instaloval na střechu domu v New Yorku solární panely, čímž významně předběhl dobu. Pro dosažení efektivního využívání solární energie ale stále zbývalo vyřešit řadu technických překážek.

Jméno geniálního fyzika Alberta Einsteina zná každý. Ne každý ale ví, že i on měl velký podíl na rozvoji fotovoltaiky. V roce 1905 Einstein jako první popsal princip fotovoltaického jevu, za což později obdržel i prestižní Nobelovu cenu.

Křemíkové fotovoltaické panely v podobě, jak je známe dnes, spatřily světlo světa až několik let po druhé světové válce. Konkrétně se jednalo o rok 1954, kdy je představila společnost Bell Labs, nesoucí nejen v názvu odkaz slavného inovátora Alexandera Grahama Bella.

Vesmírné závody podpořily rozmach fotovoltaiky

Velký boom pro fotovoltaiku vyvolalo dobývání vesmíru. Využití solární energie se pro kosmonautiku ukázalo jako zásadní, jelikož šlo o jeden z mála způsobů, jak umělé družice zásobovat elektrickou energií – a to spousty kilometrů od zemského povrchu.

Milník v tomto ohledu představoval rok 1958, kdy byla do vesmíru vypuštěna družice Vanguard 1, jež jako první disponovala solárními napájecími články. Výkon tohoto fotovoltaického systému působí sice z dnešního hlediska nicotně (asi 1 W), přesto však znamenal revoluční řešení.

Zásluhou vesmírných programů se vývoj fotovoltaiky nejen urychlil (především díky zvýšení účinnosti solárních panelů), ale hlavně se zlevnila samotná technologie. Tento fakt posléze umožnil, aby se fotovoltaika mohla uplatnit v markantní míře i v civilním sektoru.

V České republice byla první fotovoltaická elektrárna instalována v roce 1998 v Dukovanech. Fotovoltaika se stala zcela dostupnou pro širokou veřejnost a díky jejím výhodám, mezi které se řadí i ekologičnost, získává čím dál větší prestiž a popularitu. Vedle toho má solární energie také stěžejní význam v dosahování uhlíkové neutrality.


Poslední změna: 22.09.2021 - 16:10 Zpět
-->
Chybí.