Vytvořme spolu největší FVE v Česku a urychleme dosažení uhlíkové neutrality

Více informací Prohlédněte si video

Články

Vyvracíme mýty o FVE

Slyšeli jste někdy, že fotovoltaické elektrárny (FVE) jsou neekologické, neefektivní a ekonomicky nevýhodné? Kolem tématu FVE dnes panuje řada mýtů a polopravd. Ty se přitom v drtivé většině případů nezakládají na skutečnosti. Největší z nich bychom proto rádi uvedli na pravou míru.

Energetická návratnost fotovoltaických elektráren

Odpůrci fotovoltaických elektráren často tvrdí, že solární panely jsou neekologické, jelikož se na jejich výrobu použije více energie, než kolik jí dokáží samy v dohledné době vyrobit.

Že jde o nepravdivý argument, potvrdila nedávno i studie německého institutu Frauhnofer ISE, která se touto otázkou zabývala. Ze šetření vyplynulo, že se energetická návratnost běžného křemíkového panelu s účinností 19,9 % pohybuje mezi 6 až 15 měsíci v závislosti na umístění fotovoltaické elektrárny (v rovníkových oblastech je to půl roku, zatímco například v severní Evropě tato doba činí 15 měsíců). Životnost panelů přitom může být až 30 let, což energetické náklady na jejich výrobu s přehledem vykompenzuje.

FVE a finance

„Investice do fotovoltaiky se nikdy nevyplatí,“ slýcháme poměrně často. Opak je však pravdou – i když musíme počítat s počáteční investicí, díky následné úspoře za elektřinu se finanční prostředky vložené do fotovoltaické elektrárny časem vrátí. Výdaje mohou být dodatečně poníženy o státní dotaci, s jejíž pomocí lze ušetřit až desítky procent nákladů.

Jedná se navíc o investici do budoucna, ze které mohou těžit i vaše děti. Někteří dodavatelé poskytují i dlouholeté garance – například společnost Solidsun dodává panely Sunergy se zárukou 30 let na výkon a 15 let na mechanické části. Odpověď na otázku, zda se FVE finančně vyplatí, je snadná – jednoznačně ano.

Pořízení FVE neznamená nekonečné papírování

Pořízení fotovoltaiky skutečně není administrativně náročnou záležitostí a řadu věcí lze vyřídit on-line. Navíc je standardem, že spolehliví dodavatelé FVE klientům pomohou s veškerými úředními úkony a poskytnou jim také podporu při sjednávání státní dotace.

Solární panely a jejich spolehlivost

Fotovoltaické panely sice na první pohled působí křehce, ale jedná se pouze o prvotní dojem. Ve skutečnosti jsou velmi bytelné a kromě pravidelných prohlídek, během kterých probíhá i jejich čištění, nevyžadují žádnou další péči. Navíc dokážou čelit i nepříznivým povětrnostním vlivům, jako je silný déšť, kroupy běžné velikosti či extrémní mrazy. K poruchám dochází jen sporadicky – v těchto ojedinělých případech navíc Energetické družstvo FVE poskytne svým členům potřebnou technickou podporu.

Jasná obloha není podmínkou

Spousta lidí se domnívá, že fotovoltaické elektrárny vyrábějí elektrickou energii pouze ve chvíli, kdy vládne slunečné a horké počasí. To je však mýtus – solární panely dokáží zužitkovat i rozptýlené světlo, takže fungují i při oblačnosti. Zapotřebí nejsou ani vysoké teploty – spíše naopak, jelikož při velkých vedrech účinnost panelů klesá.


Poslední změna: 03.09.2021 - 11:02 Zpět
-->
Chybí.