Vytvořme spolu největší FVE v Česku a urychleme dosažení uhlíkové neutrality

Více informací Prohlédněte si video

Články

Největší fotovoltaické elektrárny světa

Největší fotovoltaické elektrárny světa se často rozprostírají na desítkách kilometrů čtverečních, mají výkon v řádech tisíců MW (megawattů) a nalézají se v místech, kde dostatečné sluneční záření panuje po většinu roku.

Přehled pěti největších fotovoltaických elektráren světa (2021)

Bhadla Solar Park, Indie

V případě největších fotovoltaických systémů světa platí, že nejde o klasické FVE elektrárny, ale o tzv. solární plantáže nebo parky. Pokud bychom mezi nimi hledali ten největší, musíme se vydat do Indie, kde od roku 2020 vyrábí elektřinu Bhadla Solar Park. Tento solární park s rozlohou 57 čtverečních kilometrů se nachází v poušti v největším indickém státě Rádžasthánu. Jeho instalovaný výkon dosahuje hodnoty 2 245 MW, čímž převyšuje i jaderné elektrárny v Temelíně a v Dukovanech. Svým výkonem Bhadla Solar Park překonává největší českou FVE asi čtyřicetkrát.

Huanghe Hydropower Hainan Solar Park, Čína

Druhý největší solární park světa najdeme v Číně – konkrétně v provincii Čching-chaj. Huanghe Hydropower Hainan Solar Park, který zahájil činnost v roce 2020, se může chlubit výkonem 2 200 MW. Oproti indickému parku Bhadla je tato elektrárna výrazně kompaktnější, co se rozměrů týká – zabírá totiž území „pouhých“ šesti čtverečních kilometrů.

Pavagada Solar Park, Indie

Také třetí největší fotovoltaickou elektrárnu světa objevíme v Asii – v jihoindickém státě Karnátaka. Pavagada Solar Park byl dokončen v roce 2019, rozpíná se na rozloze 53 čtverečních kilometrů a jeho výkon činí 2 050 MW. Tento projekt je pozoruhodný také díky skutečnosti, že pozemky pod elektrárnou vlastní tamní farmáři, kteří za ně dostávají pravidelnou rentu.

Benban Solar Park, Egypt

Největší neasijský solární park leží v Egyptě. Benban Solar Park pokrývá území 37 čtverečních kilometrů a dosahuje výkonu 1 650 MW. Elektrárna byla kompletně zprovozněna na konci roku 2019 po necelých dvou letech výstavby a představuje součást plánů egyptské vlády pro získávání elektrické energie z obnovitelných zdrojů.

Tengger Desert Solar Park, Čína

Pětici největších fotovoltaických elektráren světa v současnosti uzavírá čínský projekt s názvem Tengger Desert Solar Park, dokončený v roce 2016. Svého času se dokonce pyšnil statusem největšího solárního parku vůbec. Celková kapacita elektrárny, instalované v autonomní oblasti Ning-sia, obnáší 1 547 MW.


Poslední změna: 05.10.2021 - 14:00 Zpět
-->
Chybí.